Създадоха робот, който може да изпитва болка!


Учени от Университетът в Хановер създадоха робот, който може да „чувства“ болка.

Изследователите са създали прототип на своеобразна изкуствена нервна система, която е инсталирана в робота.

Mjc1NzM5NA

На пръв поглед идеята да се даде възможността да изпитва болка на робот, може да не звучи много логично. Все пак това е машина и подобно усещане не би трябвало да ѝ е необходимо. Но учените са друго мнение. Те изхождат от логиката, че при хората възможността да изпитват болка е надежден механизъм, който ги предпазва от опасности. И те искат да приложат същото нещо към все по-усъвършенстващите се роботи.

Робот, екипиран с подобна нервна система би могъл сам да се опази от излагането на условия, които биха били твърде тежки дори за машина и биха довели до по-тежка повреда. Освен това, ако роботът работи с хора, наличието на изкуствена нервна система би помогнало и за това машината да предпазва по-добре хората, усещайки постоянно изменящата се околна среда.

По-долу има кратка демонстрация на роботизирана ръка, притежаваща изкуствена нервна система. Когато човек въздейства върху ръката, учените задействат различни нива на сетивност и ръката реагира спрямо тях.

Удивително! И… някак малко тъжно човек да наблюдава робот, който го боли заради хората. Да се надяваме, че един ден бъдещите му наследници няма да ни търсят отговорност за тези ни действия!


Източник: http://spectrum.ieee.org/

Снимка: Leibniz University of Hannover

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори