Създадоха изкуствен неврон!


Учени от Каролинският институт в Швеция успяха да създадат изкуствен неврон, имитиращ функциите на клетките.

Невронът е създаден от органични биоелектронни компоненти. Той няма живи части в себе си, но е способен да дублира функциите на човешките нервни клетки и да комуникира с други неврони също като истински.

Невроните са разделени един от друг и комуникират помежду си чрез химични сигнали, наричани невротрансмитери. Изкуственият неврон е направен от проводими полимери. Той е способен да усети промяна в химичния сигнал и да я превърне в електрически, който да бъде предаден. Така създаденият изкуствен неврон е напълно способен да приема и предава сигнали на истински неврони.

Учените очакват, че този пробив ще има важно отражение върху неврологичните заболявания, чието лечение и овладяване в момента разчита на традиционната електрическа стимулация. Бъдещото развитие на тази технология може да помогне на лекарите да заобиколят увредени нервни клетки и чрез използване на изкуствени да възстановят невралната функция.

Учените имат амбицията да създадат миниатюризиран имплант, който да може да бъде поставен в човешкото тяло. По безжичен път той ще може да задейства различни невротрансмитери, намиращи се в други части на тялото.

Източник: http://news.cision.com/karolinska-institutet/r/artifical-neuron-mimicks-function-of-human-cells,c9796303

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори