Създадоха изкуствена кожа, променяща цвета си


Учени от Университета в Калифорния, създадоха гъвкав материал, който при опън или огъване – дори и при най-малко – има свойството да си променя цвета.

„Изкуствената кожа“ е вдъхновена от хамелеоните. Тя обаче няма никакви пигменти. Вместо това, структурата на материала е такава, че повърхността ѝ може да се променя така, че да пречупва падащата светлина по различни начини. Това се проявява като изумителна игра на цветовете, както можете да видите по-долу.

StretchingSkin

Новият материал се състои от тънък силициев слой с дебелина само 1/1000 от тази на човешки косъм, върху който има разположени множество миниатюрни издатини, чиято дължина е по-малка от дължината на светлинните вълни. Според ориентацията им се постига контрол върху това светлина с каква дължина на вълната се отразява обратно.

Материалът може да намери приложение в различни сфери – от създаването на дрехи с активен камуфлаж, през нови ярки билборди с променящи се цветове, до използване в строителството като ранен индикатор при разместване или усукване на конструкцията.

Да ви напомня на нещо? 🙂

Източник: http://www.osa.org/en-us/about_osa/newsroom/news_releases/2015/engineers_create_chameleon-like_artificial_%E2%80%98skin%E2%80%99/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори