Съвременните бивни при животните водят началото си от тези влечугоподобни бозайници


Вкаменелости на над 200 милиона години показват, че най-ранните бивни са били на странно изглеждащи животни, известни като дицинодонти.

Бивните са еволюирали на няколко пъти и днес се срещат на разнообразни видове животни – от слонове, през моржове, до брадавичести свине и някои по-дребни бозайници. А сега учените могат да получат по-ясна представа за различните анатомични промени, които е трябвалото да се случат, за да се появят първите бивни.

Дицинодонтите са били разнообразна група влечугоподобни бозайници, живели преди 270-201 милиона години и с размери, вариращи от такива на мишка, до такива на слон.

Някои от по-ранните видове са имали по-скоро дълги зъби, отколкото бивни. За да бъдат зъбите определени като бивни, освен да са сравнително дълги, да излизат от устата и да растат през целия живот, те трябва и да са покрити с мек дентин, а не с твърд емайл.

Изследвайки различните видове дицинодонти, учените са установили, че много от тях са еволюирали независимо, като постепенно са се променили връзките между зъбите и челюстта по начин, който да осигури достатъчно място за бивни.


Източник: Whitney M. R.; Angielczyk K. D.; Peecook B. R.; Sidor C. A.; 2021; The evolution of the synapsid tusk: insights from dicynodont therapsid tusk histology; Proc. R. Soc. B.2882021167020211670; http://doi.org/10.1098/rspb.2021.1670

Изображения: Marlene Hill Donnelly; NPS photo

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори