Филе, събуди се! Последни опити за връзка с първият пратеник на Човека на комета


Учените от Европейската космическа агенция, отговарящи за мисията Розета, обявиха, че предстоят последни опити да локализират и събудят приземилия се на повърхността апарат Филе.

Филе кацна на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко в началото на ноември 2014. Кацането не протече точно по план и апарата отскочи няколко пъти от повърхността, преди да се приземи на неизгодно място и в неизгодна позиция за оптимална работа. Скоро след това той се хибернира, за да запази енергия в батериите си и беше в това състояние до юли 2015, когато отново за кратко бе установена връзка с него.

Сега екипът учени ще направи последен опит да изпрати сигнал, с който да накара Филе да промени поне малко позицията си, с надеждата, че така ще си осигури по-добро разположение на слънчевите панели, необходими му за зареждане на батерията.

Шансовете за успех не са особено големи, тъй като учените не знаят какво е реалното състояние на Филе. Но въпреки това, те ще използват всеки шанс, дори и нищожен, за да опитат да получат още данни от апарата.

Данните, получени досега от кометата 67Р, ще осигурят още години работа на учените. Те са безценен източник за разгадаване условията, при които се е образувала Слънчевата система и родната ни планета.

Снимка: ЕSA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори