Първото за Европа устройство за лечение на депресия в домашни условия, е налично за продажба


Шведската компания Flow Neuroscience представи първото в Европа устройство за лечение на депресия в домашни условия.

Устройството използва т. нар. транскраниална стимулация с постоянен ток (tDCS) – слаботокови импулси, насочени към фронталната част на мозъка. В допълнение използващите го разполагат и с виртуален асистент, който се инсталира на смартфона и им дава допълнителни съвети как да се отърват от състоянието на депресия.

През последните години множество изследвания показаха, че tDCS забележимо понижава симптомите на депресия. Именно това е основата, върху която е създадено устройството. То се носи като лента на главата и изпраща импулси към дял на мозъка, наречен префронтална мозъчна кора, отговорен за дейности, като вземането на решения и регулирането на емоции. Хората с депресия често имат по-ниска активност в лявата част на този дял и по-висока в дясната. Устройството въздейства на депресията, като изравнява този дисбаланс.

Курсът на лечение трае 6 седмици, като единичен сеанс отнема 30 минути от времето у дома. Първата страна, в която то е налично, е Великобритания, където пазарната му цена е £399, но от сайта на компанията то може да бъде поръчано и онлайн.


Източник и снимки: Flow Neuroscience

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори