Страхът от ваксини официално е сред най-големите заплахи за човечеството през 2019 г.


През тази година една от най-големите заплахи за човечеството… може да се окаже самото то.

Световната здравна организация публикува списък с най-големите здравни заплахи за настоящата година и сред тях, за съжаление, е страха и отказа от ваксиниране.

Сред останалите заплахи са раковите заболявания, климатичните промени, ебола, устойчивостта към антибиотици. Но за разлика от повечето от тях, тази здравна заплаха е напълно предотвратима.

Ваксините са спасили милиони човешки животи. Научните доказателства за ефективността и безопасността им са непоклатими. И въпреки това алармиращ брой хора са изпълнени с недоверие и дори откровена съпротива по отношение на ваксинирането. Причините са комплексни, но най-общо могат да се сведат до невежество и в не един и два случая – до насаждането на негативно отношение от страна на медиите. Особено вредно влияние има т.нар. „анти-вакс“ движение – групи хора, които под формата на активно невежество категорично отказват ваксиниране. Това, комбинирано с определена степен на влияние в различни среди, е в състояние да насади трайни страхове от ваксините и по този начин да се завърнат болести, които са били почти напълно изкоренени.

Ваксината против дребна шарка е спасила над 21 МИЛИОНА души от началото на века досега! И съвсем доскоро СЗО считаше, че човечеството е само на една малка крачка от изкореняването ѝ. Крачка, която така не се случи. Всъщност през 2017 г. случаите на дребна шарка се УВЕЛИЧИХА с над 30% в световен мащаб! И всичко това можеше да бъде избегнато с навременното поставяне на само 2 дози безвредна ваксина.


Източник: Световна здравна организация

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори