Странстващият гълъб може да бъде върнат от мъртвите!


До 19-ти век странстващият гълъб е един от най-разпространените видове в централната част на Северна Америка. Ятата на този вид буквално затъмнявали небето в продължение на часове, по време на миграционния си процес. Но след това… се случила индустриализацията. В комбинация с ловуването, тя само за век причинила изчезването на вида. Така през 1914 г. в зоологическата градина в Синсинати умира последния представител на някогашните огромни ята. Но сега учените имат план как отново да върнат странстващия гълъб сред живите, с помощта на най-съвременно генно инженерство!

Учени от института Revive & Restore в САЩ представиха план, според който с помощта на техниката за генно редактиране CRISPR, приложена върху широкоразпространения скален гълъб, ще стане възможно в рамките на 2 десетилетия отново да има големи ята странстващи гълъби.

CRISPR се базира на откритието, че определени видове бактерии имат уникален механизъм, чрез който „в движение“ могат да си изработват имунитет срещу непознати до този момент заболявания. Учените използват тези бактерии като инструмент, чрез който могат да откриват и унищожават чужда за организма ДНК, както и да изтриват, пререждат и вмъкват нови гени в ДНК.

Използвайки CRISPR учените ще променят съществуващи  и ще вмъкнат нови гени, типични за странстващия гълъб в гените на скалния му събрат. Това е продължителен процес и ще са необходими определен брой поколения, преди да се появи гълъб, който генетично вече ще може да бъде определен като представител на сега изчезналия вид. Според специалистите, работещи по връщането на вида, това е постижимо в рамките на около 3 години.

Горното начинание не е самоцелно и за успокоение съвестта на човечеството. Учените едва сега са в състояние да оценят важната роля, която огромните ята са имали върху биоразнобразието и динамиката на горите в Северна Америка.


Източник и снимка: Revive & Restore

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори