Странната връзка между захарта и Алцхаймер


Ново изследване на учени от Имперския колеж в Лондон сочи, че хората с високо ниво на кръвна захар, дори и да нямат диабет тип 2, са подложени на по-остър спад на когнитивните способности спрямо тези с нормално ниво.

Изследването обхваща около 5200 души на средна възраст от 66 г., които са преминали тестове за оценка на когнитивните си способности веднъж през 2004-2005 г. и втори път през 2014-2015 г. Също така са били наблюдавани и промените в нивата на кръвната им захар за продължителни периоди от време.

Въпреки че при всички участници е имало спад на когнитивните способности, просто под въздействие на възрастта, учените са установили, че при онези с по-високи нива на кръвната захар този спад е по-остър.

Предишни изследвания са показвали подобен спад, свързан с наличието на диабет тип 2, но сега за първи път става ясно, че той е налице дори е без да е налична болестта – достатъчно е човек да е да консумира по-големи количества захар за продължителен период от време. Налице е и пряка връзка между високото ниво на кръвната захар и риска от появата на болестта на Алцхаймер в по-късните етапи от живота.

Поради горните причини, може би ще е по-добре да си набавяте захарта, консумирайки плодове например, вместо да разчитате на добавената захар. О, също така не прекалявайте и със солта


Източник: link.springer.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори