Стивън Хокинг и руски милиардер започват невиждано по мащаби търсене на извънземни цивилизации


Световноизвестният физик Стивън Хокинг и руският милиардер Юрий Милнер обявиха съвместното си стартиране на нов проект, в рамките на който през следващите години ще бъде извършено масивно и невиждано по обхвата си търсене на сигнали от извънземни цивилизации.

stephen-hawking-alien-life-breakthrough-initiatives

Проектът Breakthrough Initatives ще продължи 10 години и ще струва $100 000 000. Средствата са осигурени от Юрий Милнер – руски предприемач и милиардер с инвестиции в компании като Facebook, Zynga, Twitter, Flipkart, Spotify и мн. други.

От страна на учените освен Стивън Хокинг, екипа включва и астрофизика Мартин Рийс, имащ важен принос в областта на изследванията на космическото микровълново фоново лъчение, Франсис Дрейк – един от пионерите на оригиналната програма за търсене на извънземен разум (SETI), Ан Друян – съпругата на покойния Карл Сейгън и професорът по астрономия Джеф Марси, останал в историята като откривател на първата извънслънчева планета. С екип като този, проектът определено има силно начало!

В рамките на 10 години, 1 милион звезди от Млечния път ще бъдат сканирани за сигнали от изкуствен произход. Ще бъдат сканирани и 100-те най-близки галактики.

Получените данни по проекта ще бъдат публично достъпни, а в обработката на данните ще могат  да се включват и доброволци от Интернет общността.

За сканирането ще се използват 2 от най-големите наземни телескопи – 100-метровия Green Bank Telescope в Западна Вирджиния и 64-метровия Parkes Telescope в Австралия. Заедно те ще покриват 10 пъти по-голяма площ от предходните програми по проекта SETI, ще сканират 5 пъти по-голям обхват от радио честоти, при това правейки го 100 пъти по-бързо!

Паралелно със сканирането за сигнали, ще тече проект и за съставяне на послание, което бихме могли да изпратим обратно, в случай, че мисията е успешна. За целта ще бъде обявен конкурс с общ награден фонд от $1 000 000.

Сами ли сме във Вселената? Или някъде там имаме братя по разум? В следващите 10 години може най-сетне да имаме отговор на този най-важен за цивилизацията ни въпрос!

Източник: http://www.breakthroughinitiatives.org/News/1

Снимки: Breakthrough Initatives

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори