Това странно създание е най-старото животно, откривано досега!


Учени идентифицираха най-старото животно, познато до този момент.

Създанието спада към род Dickinsonia, който е познат на науката от края на 40-те години на миналия век. През цялото това време от тогава до сега учените се затрудняваха да определят дали представителите на този род са растения, животни, водорасли, протозои, лишеи, колонии от бактерии, медузи, корали, червеи, вид гъби или корали. Причината за това затруднение? Това създание е наистина странно, като никое друго, живеещо днес!

Представителите на гореспоменатия род са обитавали планетата ни преди повече от 500 милиона години и тяхна особеност е, че имат характеристики на съвсем различни живи организми.  Живеейки толкова назад във времето означава, че е много трудно учените да намерят добре запазен органичен материал  (всъщност – какъвто и да е!) и  да го проучат. Това обаче се променя с нови находки в Русия.

Открити далече в пущинака, на труднодостъпни места, новите находки съдържат органичен материал в достатъчно количество, че да позволи на учените да го му направят молекулярен анализ и да сложат край на загадката.

При изследването става ясно, че древното създание е съдържало мастни молекули, което категорично го отнася към животинското царство.

Странното, достигащо до почти метър и половина животно е имало плоско, овално и оребрено тяло – правещо го много различно от всяко едно днешно животно.

Още една загадка е решена – още колко ли много ни е подготвила Природата?!


Източник: Science

Снимка: Ilya Bobrovskiy/ANU

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори