Средиземноморската диета: възможен начин за запазване на здравето на мозъка


Екип учени от Университета на Илинойс и Университета на Небраска-Линкълн откри възможна връзка между хранителния режим и стареенето на мозъка, анализирайки мозъчни сканирания и данни за храненето на 100 доброволци на възраст между 65 и 75 години.

Проучването е установило два модела на стареене на мозъка. Единият модел, свързан с по-бавно стареене, съответства на хранителния профил на Средиземноморската диета. Това подкрепя предишни изследвания, които препоръчват Средиземноморската диета за цялостно благополучие.

Средиземноморската диета набляга на умерената консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, маслини и зехтин, морска храна, бобови култури, ядки и семена, млечни продукти и бели меса. Консумацията на алкохол е минимална и основно включва червено вино. Диетата също така насърчава социалните аспекти на храненето и активния начин на живот.

Учените са използвали кръвни проби за идентифициране на биомаркери на хранителни вещества, което предоставя солидни научни доказателства за хранителния режим на участниците.

Биомаркерите, които корелират с по-бавното стареене на мозъка, включват:

  • Мастни киселини: Съдържат се в рибата и зехтина и са от важно значение за здравето на мозъка.
  • Антиоксиданти: Витамин Е, съдържащ се в спанака и бадемите, предпазва клетките от оксидативен стрес.
  • Каротеноиди: Открити в морковите и тиквата, известни със своите противовъзпалителни свойства.
  • Холин: Концентриран в яйчните жълтъци, месото от органи и суровата соя, от съществено значение за мозъчната функция.

Изследователите са проучили стареенето на мозъка с помощта на сканиране с ядрено-магнитен резонанс и когнитивни тестове. Въпреки че изследването предоставя интересни данни, то не може да докаже категорично причинно-следствената връзка. Въпреки това, то е в съответствие с проучване от 2023 г., което установява връзка между Средиземноморската диета и намаления когнитивен упадък при група хора, наблюдавани в продължение на 12 години.

Изследователският екип планира да проведе дългосрочни клинични тестове, за да изследва как диетата и храненето влияят върху стареенето на мозъка и намаляват риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.


Източник: Zwilling, C.E., Wu, J. & Barbey, A.K. Investigating nutrient biomarkers of healthy brain aging: a multimodal brain imaging study. npj Aging 10, 27 (2024). https://doi.org/10.1038/s41514-024-00150-8

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори