Спасете астрономическата обсерватория в Рожен!


Националната астрономическа обсерватория в Рожен е най-големия подобен комплекс в цяла Югоизточна Европа. Оборудвана с 3 телескопа, производство на Карл-Цайс, тя осигурява възможност за извършване на сериозни научни наблюдения върху широк клас астрономически обекти – планети, комети, астероиди, а също и звезди, мъглявини и галактики.

Получаваните научни знания от работата й са важна част от научния принос на България към общото развитие на науката и в частност – астрономията. За съжаление, както се оказва, настоящето държавно управление (по-вероятно – последните няколко такива), не поставя финансирането на науката като приоритет. Това води на трагичното положение, в което за поредна година се намира обсерваторията – да няма средства за покриване на разходите, свързани с нормалното използване и поддръжка на иначе ценното й оборудване. Това поставя под въпрос самото й съществуване.

Към момента необходимите средства за оцеляването на обсерваторията се оценяват приблизително на 120 000 лв. Тъй като държавни пари за покриването на тези разходи не идват, обсерваторията се принуди да се обърне към сайта www.indiegogo.com, за събиране на средства под формата на дарения от широката общественост.

Страницата, на която е поместена информацията е https://www.indiegogo.com/projects/save-rozhen-observatory-bulgaria. Към момента са събрани около 17 000 лв. от малко над 200 души. Нека всеки, който има възможност се отзове – дори и най-малкото дарение е от значение, ако сме много! Нека помогнем на българската наука!

Повече за обсерваторията и извършваните там дейности, можете да научите от нейната официална Интернет страница – http://www.nao-rozhen.org/index_bg.htm.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори