Социалните мрежи на делфините


Не, делфините засега нямат профили в нашите социални мрежи. Но не им трябват – те си имат свои собствени мрежи. Това установиха учени от Атлантическия университет във Флорида, след провеждане на изследване, обхванало период от над 6 и половина години.

Изследването е концентрирано върху вида бутилконос делфин, обитаващ Индианската речна лагуна – естуар, простиращ по протежение на над 250 км. по източното крайбрежие на Флорида.

Данните показват, че подобно на хората, делфините също имат предпочитания с къде, кога и с кой да общуват по-често и кой да отбягват по възможност. Наблюдението е направено чрез богат снимков материал и фото-идентификация на над 200 делфина.

Интересен е фактът, че физическите размери на местообитанието им също оказват влияние върху поведението и формирането на отделни групи. Така например, там, където участъкът от естуара е по-тесен, се формират по-компактни групи делфини, които имат ограничени контакти с „външния свят“ – подобно на хората в отдалечени райони и малки градчета и села.

Резултатите от изследването ще помогнат за по-доброто разбиране на това как социалните мрежи при делфините влияят върху възприемането и използването на средата им, както отражението им върху други аспекти от техния живот, като например предаването на информация, поведението при размножаване и при разпространението на заразни заболявания.

Източник: http://www.fau.edu/mediarelations/releases0515/051502.php

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори