След години на парализа, мъж проходи отново!


Чрез използване силата на собствения му мозък, бе възстановена възможността за ходене при мъж, парализиран от години, вследствие нараняване на гръбначния стълб. Постижението показва, че е възможно да се използва пряк мозъчен контрол, за да се върне движението при парализирани хора.

Изследването е проведено от University of California, Irvine в САЩ и е първия случай, в който движението е възстановено без да се прибягва до помощта на бионични протези или екзоскелет.

Мъжът, страдащ от парализа от около 5 години, е съумял отново да поеме контрол над краката си и да измине почти 4 метра при проведените опити.

Използвана е ЕЕГ система, която чете електрическите сигнали от мозъка, когато пациента си мисли за движение и след това ги изпраща до електроди, имплантирани в коленете му, които на свой ред подават импулси към мускулите и задвижват краката.

s12984-015-0068-7-2

Изследванията показват, че дори когато са изминали години от настъпването на парализата, мозъка все още изпраща правилните сигнали. С помощта на новата система тези сигнали могат да бъдат впрегнати в употреба и така да се върне способността за придвижване у човека.

Системата е все още в начален етап на разработка и изпробване. Също така, била е необходима предварителна подготовка на пациента, включително във виртуална среда, за да започне мозъка му да излъчва правилни и ясни сигнали. Въпреки това обаче, постижението е важно и последващото развитие на технологията може да върне обратно нормалния живот на голям брой парализирани хора.

Източник: http://www.jneuroengrehab.com/content/12/1/80

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори