Скоро може да има перорална ваксина против хепатит В


В ново изследване, учени съобщиха за напредък по създаването на коренно нов метод за създаване на ваксини, чрез използване на генетично модифицирана царевица. Подходът може да доведе до създаването на ваксина против хепатит В, която се приема устно, няма нужда да се съхранява в хладилник и производствените ѝ разходи са под $1 на доза.

Вече над 30 години светът разполага с действаща ваксина против хепатит В. Но заради цената и начина си на съхранение, все още има части от света, в които тя не може да бъде използвана. Новата разработка е стъпка към промяна на това положение.

При нормалният начин за производство на ваксина, в яйце се отглеждат отслабени или умъртвени варианти на патогените, причиняващи заболяването.

Биотехнологичната компания Институт за приложна биотехнология използва коренно различен подход. Тя разчита на генетично променена царевица, която е стимулирана да произвежда неактивен патоген, подобен на този, причиняващ хепатит В. Полученото от царевицата брашно се използва за приготвянето на обикновен на вид тестен продукт, напр. вафла. За приемането на ваксината не е необходимо медицинско лице – достатъчно е да бъде изядена вафлата.

Ваксината може да бъде съхранявана години наред при стайна температура, без да губи от качествата си.

Суровите материали за една доза от новата ваксина са на стойност под 1 цент, а цената ѝ ще е едва около 10% от цената на сега съществуващите стандартни ваксини.

Очакванията са през следващата година в САЩ да започнат първите клинични тестове и ако резултатите са добри, ваксината да се появи на пазара през 2018.

Новият метод не е ограничен само до ваксина против хепатит В, а е подходящ за производството и на други видове ваксини.

Източник: http://www.newswise.com/articles/oral-hepatitis-b-vaccine-could-become-a-reality

Снимка: „YellowCorn“ by Jonathunder. CC BY-SA 3.0

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори