Скоро вашият телефон ще може да превежда от жестомимичен език


Изследователи от Google обявиха, че са създали инструмент, който може да превежда жестомимичен език. Преводът се извърша директно на телефона и при това – в реално време!

Досега съществуваха и други решения за превод от жестомимичен език, но всички те изискваха наличието на мощен компютър. За разлика от тях инструмента на Google се нуждае единствено от изчислителната мощ на вашия телефон.

За да постигнат това, специалистите са прибегнали до използването на система с елементи на изкуствен интелект (ИИ). Първоначално на ИИ са предоставени 30 000 изображения на различни ръце, в различни пози. Тъй като при ИИ се използва т. нар. машинно обучение – технология, позволяваща на компютрите да се самообучават – системата е била способна от наученото досега да се самоусъвършенства в разпознаването на различните знаци. Използването на машинно обучение е било наложително, защото без него е непосилна задача предварително да се програмират всички възможни вариации на отделните жестове и движения. Освен това в процеса на общуване ръцете се движат много бързо, което допълнително би затруднило подобна задача.

Подходът на Google се оказва правилен и понастоящем системата вече може да превежда от жестомимичен език. Все пак, има някои пречки, които ще трябва да бъдат преодолени, за да стане превода пълнофункционален. Така например, към момента системата не отчита лицевите изражения на общуващите, което е проблем, тъй като в жестомимичния език те имат голямо значение. С цел по-бързо да бъдат разрешени този и другите оставащи проблеми, от Google са решили да публикуват свободно програмния код на тяхното решение.


Източник и снимки: Google

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори