Широкоразпространен сироп за кашлица… се оказва неочакван помощник в борбата с болестта на Паркинсон


Амброксол е лекарство, което под формата на сироп от десетилетия се използва за лечението на остри и хронични заболявания на горните и долните дихателни пътища . Но едно ново изследване, дошло от Лондонския университетски колеж, изненадващо сочи, че то може да се окаже първото лекарство, което ефективно забавя развитието на болестта на Паркинсон!

Учените са провери лечение върху малка група от 17 пациента, страдащи от Паркинсон. Всеки от участниците е ежедневно е вземал доза Амброксол в продължение на 6-месечен период. През това време пациентите са наблюдавани както за появата на потенциални странични ефекти, така за евентуално забавяне развитието на болестта.

Резултатите сочат, че поне към момента липсват по-остро изразени странични ефекти, а както изглежда лекарството измеримо забавя напредъка на Паркинсон. Специализирани тестове за установяване двигателните възможности на болните също са показали подобрение в уменията им.

Учените считат, че лекарството действа, като увеличава нивата на специфична група протеини (глюкоцереброзидаза), които когато са в достатъчно количество, отговарят за предотвратяване натрупването на друг вид протеин (алфа-синуклеин), който е ключов за появата и развитието на коварната болест.

Изследваната група е твърде малка, за да се правят генерални изводи. Но тъй като получените резултати са обнадеждаващи, учените възнамеряват да продължат изследванията като ги придвижат към провеждане на опитно лечение върху много по-голяма група хора.

Ако начинанието им е успешно, това ще първото лекарство, което директно ще действа върху болестта на Паркинсон, а няма да е предназначено само за облекчаване на симптомите.


Източник: Mullin S, Smith L, Lee K, et al. Ambroxol for the Treatment of Patients With Parkinson Disease With and Without Glucocerebrosidase Gene Mutations: A Nonrandomized, Noncontrolled Trial. JAMA Neurol. Published online January 13, 2020. doi:10.1001/jamaneurol.2019.4611

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори