Синтетичен аромат стимулира растежа на косата


Макар носът да е най-очевидното място за наличието на обонятелни рецептори, учените отдавна знаят, че такива рецептори всъщност има разпръснати по цялото тяло, включително по кожата в близост до космените фоликули, където клетките произвеждат обонятелен рецептор, наречен OR2AT4, играещ роля в различни физиологични реакции, като например регенериране на кожа след дребни наранявания. А сега учените може би имат идея как да използват това знание, за да се борят с косопада… използвайки определен аромат!

Учени от Университета на Манчестър проведоха лабораторни опити, при които третираха човешки скалп с разтвор, съдържащ синтетичен аромат на сандалово дърво. Резултатите от опитите са с 25 до 30% увеличена секреция на хормона на растежа в скалпа. Или с други думи – този хормон играе ключова роля при активиране растежа на косата.

Причината да се избере точно този синтетичен аромат е, че неговите молекули са сред тези, които много лесно се свързват и възбуждат обонятелния рецептор OR2AT4.

Синтетичният аромат на сандалово дърво е широко използван в парфюмерийната и козметичната промишленост и това ново откритие може би ще даде началото на евтин, ефикасен и достъпен начин за борба с косопада.


Източник: Nature Communications

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори