Симпатичният хуманоиден робот Pepper ще стане още много по-умен, благодарение на IBM


Роботът Pepper, за който вече нееднократно е писано в „За Науката“ е доста популярен. Той вече работи в банки, ЖП гари, супермаркети, помага на хората да се свържат през големи разстояния чрез виртуална реалност… Способностите му за комуникация и понастоящем са впечатляващи – може да води достатъчно сложни разговори, има най-обща представа за емоционалната нагласа на събеседника си, дори може се шегува. А сега, благодарение на компанията IBM, му предстои да стане многократно по-интелигентен.

humanoid-robot-pepper-to-hit-stores_650x400_41434632901

Представител на IBM обяви, че компанията ще предостави своята уникална система с елементи на изкуствен интелект Watson, за вграждане в миловидния хуманоиден робот.

Watson e наистина уникална система с впечатляващи способности за самообучение и анализ. Тя вече се използва в различни сфери – от обслужване на клиенти чрез Helpdesk система, през провеждане на самостоятелни медицински изследвания върху раковите заболявания, до космически изследвания. Освен това с лекота печели трудни ТВ състезания, изискващи знания и съобразителност, а ако се наложи, се превръща в уникален готвач, способен да импровизира. А сега тя ще стане „мозъка“ на Pepper.

С новият си мозък Pepper ще може много по-добре да разбира скрития смисъл на неща, непонятни за традиционните компютри – социални медии, изображения и текст, например, и ще има много по-човешко поведение. Това многократно ще ускори навлизането му сред човешкото общество и неусетно ще ни придвижи към бъдещето, в което роботи и хора работят делят ежедневието си…

Източник: http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/48763.wss

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори