Жителите на Ню Делхи страдат заради изключително силно замърсяване на въздуха


Над 1 800 училища са затворени, а чужденците се изнасят от града, след като замърсяването на въздуха в столицата на Индия, Ню Делхи, достигна изключително високи нива през последните дни.

Индийските власти обявиха бедствено положение, заради замърсяването на въздуха, което достигна 16-кратно по-високи нива от считания за безопасен максимум!

Продължителното излагане на въздух, силно замърсен с прахови частици, крие сериозни опасности за дихателната система, сред които астма и хронични дихателни заболявания.

Основните показатели за замърсеност на въздуха с прахови частици са два: PM10 (прахови частици с диаметър до 10 микрона) и PM2.5 (прахови частици с диаметър до 2.5 микрона). Техните максимални стойности,  при които количеството им все още не представлява значим риск за здравето, са съответно 100 и 60 микрограма на кубичен метър. Но вчера в Ню Делхи измерените стойности бяха 876 и 660 микрограма на кубичен метър!

cwt71-1xgaaxm9n

Като основни причини за замърсяването се сочат паленето на земеделски земи в съседните на Ню Делхи Пенджаб и Харяна, както и голямото количество фойерверки, изстреляни за традиционния фестивал Дивали в края на октомври.

Властите вече предприемат спешни мерки за нормализиране на положението. Сред тях са ограничаването на трафика, временната забрана за използване на дизелови генератори и пръскането с вода за уталожване на частиците в земята.


Източник: qz.com

Снимки: AP/Altaf Qadri; Twitter

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори