Нов медикамент дава сериозна надежда в борбата със затлъстяването


Ново лекарство за отслабване, в момента разглеждано от международните здравни регулаторни органи, е описвано като революционно от учените, провеждали тестовете с него.

Затлъстяването е истински бич на съвременното общество. Според данни на Световната здравна организация около 2 милиарда души страдат от него. Освен регулирано хранене и повече спорт, начините за борба не са много -– остават на разположение оперативна намеса и медикаменти.

Но оперативната намеса е инвазивна и може да доведе до неочаквани усложнения, а повечето медикаменти… нямат особено голямо въздействие, като в допълнение имат и своите странични ефекти.

Но одобреното ново лекарство обещава повече от забележими резултати, без сериозни странични ефекти.

Лекарството всъщност… вече се използва от години, под името семаглутид, като част от лечението на диабет тип 2. То чувствително намалява апетита, което води до по-нисък калориен прием, а оттам и до възможността за постигане на калориен дефицит и до намаляване на телесното тегло.

Около 2 000 души от 16 различни страни са взели участие в клиничните тестове на лекарството. В продължение на 68 седмици част от тях са получавали седмична доза от лекарството, а на друга контролна група е давано плацебо. Приемът на лекарството, както и на плацебото е допълнен от промени в начина на живот, улесняващи загубата на тегло.

В краят на лечението хората, които са били само на плацебо, са имали известна, но статистически незначима разлика в теглото си. При хората, приемали семаглутид средната загуба на тегло е била 14.9%, като над 30% от тях са имали загуба, превишаваща 20%.

Тези резултати правят новото лекарство до два пъти по-ефикасно от всяко друго съществуващо досега.

Колкото до страничните ефекти, те са се изразявали в гадене и диария при неголяма част от пациентите, и са били с временен характер.

За момента обаче липсват данни доколко постигнатото благодарение на приема на семаглутид ще е трайно във времето, след прекратяване на лечението.


Източник: The New England Journal of Medicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори