Светът губи битката с устойчивите на антибиотици бактерии


В световен мащаб се прави твърде малко, за да се спре прекомерната и често ненужна употреба на антибиотици.. Това води до увеличаването на броя на устойчивите към тях микроби и болести, забравени през последните десетилетия, заплашват да се завърнат отново. Това оповести Световната здравна организация преди дни.

Първото по рода си подобно проучване обхваща данните от 133 страни . Във всичките се наблюдава тенденцията бактериите прогресивно да увеличават устойчивостта си към антибиотични лекарства. Запазването на тази тенденция крие опасни рискове. Лекуването на различни инфекции на кръвоносната система, пневмония, туберкулоза, малария, химиотерапията при ракови заболявания и хирургическите операции ще бъдат сериозно засегнати.

Само 1/4 от проучените страни са заявили, че имат разработени адекватни планове за борба с устойчивостта към антибиотици и други подобни лекарствени средства.

Приемането на антибиотици без лекарско предписание, ниското качество и липса на достатъчен контрол в някои страни, са сред причините водещи до появата на резистентни бактерии.

Ранното засичане и предотвратяване на заболяванията и ваксинацията са сред мерките, които могат успешно да намалят нуждата от антибиотици. Има какво да се желае и от общата здравна култура на населението – 50% от хората в Европа все още вярват, че на вирусите може да се противодейства с антибиотици!

СЗО е изготвила работен вариант на Глобален план за действие относно антимикробиалната резистентност, който ще бъде предложен за гласуване на годишната среща на организацията през този месец. След приемането му, държавите-членове на СЗО ще трябва да изготвят свои планове за действие в рамките на 2 години. А на учените се пада тежката задача да работят усилено по откриването на нови видове антибиотици, към които бактериите не са развили резистентност.Източник: http://www.who.int/drugresistance/documents/situationanalysis/en/Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори