Светът всъщност е повече от добре!


Следейки новините по масовите медии, човек сякаш остава с впечатление, че светът е тръгнал „надолу“, към все по-лошо и лошо състояние. Но ако изходим от голите факти, реалността е коренно различна и ние живеем в свят, който може би е най-добрият, постиган от човечеството през цялата му документирана история! Да вземем някои основни показатели, които малко или много говорят за качеството ни на живот…

Да вземем за пример нищетата, смъртността от криминални деяния или заболеваемостта на населението.

Нищетата, която Световната банка определя чисто финансово, е когато човек разполага с под $1,9 на ден. Ако погледнем данните приблизително след 1800-та година до днес, то в световен мащаб се забелязва рязък скок на хората, които не живеят в нищета:

world-population-in-extreme-poverty-absolute

Намалението в смъртността, предизвикана от криминални деяния, също е значително. Това е добре видимо от данните, с които разполагаме за някои от по-развитите европейски държави:

ourworldindata_homicide-rates-in-five-western-european-regions-1300-2010-max-roser

Очакваната продължителност на живота? Новините трудно могат да са по-добри! Ако в началото на века тя в световен мащаб рядко е надхвърляла 40 години (!), до днес дори в (мирни) страни в условията на труден преход и недотам добри условия за живот, възрастта надхвърля 70 години. Това е почти двоен скок само за век!

life-expectancy

„Прост народ  – слаба държава“, са казали мъдри хора и са били прави. Те вероятно биха били доволни да узнаят, че погледнато общо, населението на Земята никога не е било по-образовано, отколкото е сега!

literate-and-illiterate-world-population

Всичко по-горе изглежда като свят, в който бихте искали да живеете, нали? Е… имате го!

Но живеейки едва във второто десетилетие на 21-ви век, ние сме съвсем в началото на написването на историята за възхода на цивилизацията ни. Ето някои тенденции, подхранвани от научно-техническият прогрес, които със сигурност ще допринесат за един още по-хубав свят…

Напредъкът в сферата на компютърните технологии, подхранван от Закона на Мур – компютрите стават 2 пъти по-мощни и по-евтини на всеки 2 години – ще ги прави все по-широкоразпространени и достъпни и с това общата информираност на световното население ще расте. Водещи компании като Google и Facebook от години разработват проекти за осигуряване на евтин и достъпен Интернет дори в най-откъснатите и отдалечени кътчета по света.

Качеството на медицинските услуги и броят на лечимите заболявания също са във възход и са тясно свързани с научно-техническия прогрес, а нови и експериментални лечения все по-често стигат относително бързо до крайните потребители, при това с постоянно намаляващи цени.

3D принтерите и възможността всеки да има в дома си малък център за производство на дребни стоки, са на път да се превърнат в следващата „Индустриална революция“. Използвани за всичко от печат на дребни предмети, през машинни детайли и… дори лекарства(!), те неусетно се превръщат в част  от ежедневието на все повече хора. А цените им от от хиляди и десетки хиляди само преди няколко години, вече стигат до $200 и дори по-малко!

Системите с елементи на изкуствен интелект стават все дълбоко свързани с живота ни. Не вярвате? Те стоят зад гласовите асистенти в телефоните, а вече и в компютрите; зад облачните услуги за съхранение на снимки и други данни; зад онлайн пазари като Amazon и зад музикални и видео услуги, където се опитват да предугаждат интересите ви; зад автомобилите с умни функции и тези с полу-автономен и напълно автономен режим на движение; зад немалко новинарски сайтове, събиращи и съставящи по-простите новини… Всъщност, ИИ вече се намесва в толкова много сфери на човешкият живот, че немалко професии, досега заемани от хора, скоро могат да се окажат поле за изява на ИИ. Което не е задължително лошо нещо! Реалността, в която производството на стоки е по-евтино и машините поемат монотонните или опасни професии, е реалност, в която за хората остава възможността и времето да се развиват в много по-креативни професии, да имат много повече време за себе си и близките си. В някои страни вече се експериментира с т. нар. гарантиран базов доход, чрез който на всеки получава минималните необходими средства, гарантиращи покриването на основните му нужди, без да е нужно да работи за тях.

Дали светът ни има сериозни проблеми? Можете да заложите на това! Но да върви към по-лошо? Може би ако се вгледаме внимателно и оценим многото, което е постигнато, ще видим, че живеем в един свят с проблеми, които могат и биват решавани, когато подхождаме информирано и разумно към тях…

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори