Световната здравна организация обяви преработеното месо за канцерогенно


Световната здравна организация обяви резултатите от мащабно изследване, което сочи, че преработеното месо е доказано канцерогенно. Като потенциално канцерогенно пък е обявено червеното месо.

Под преработено месо се разбират месата, които са били осолени, сушени, пушени или ферментирали. Тук автоматично попадат всякакви видове колбаси, бекон, пастърма и други подобни. Червеното месо е всяко мускулно месо от бозайници.

Данните са следствие на масивно проучване, включващо над 800 отделни изследвания, събрани от цял свят и сочат че „при хората има достатъчно доказателства, че консумацията на преработени меса предизвиква колоректален рак“. Заради по-малкият обем данни, червените меса са определени като „вероятно канцерогенни“.

Изследването заключава, че за всеки 50 гр. изконсумирано преработено месо на ден, риска от развиването на колоректален рак се покачва с 18%.

Да, данните не са добри и това поставя на дневен ред въпроса доколко трябва да променим текущия си начин на хранене, така, че да намалим здравните рискове. Хубавата новина е, че място за паника няма.

Рискът средностатистически човек да развие колоректален рак през живота си, е приблизително около 5%. Ако консумирате 50 гр. преработено месо на ден, към тези 5% ще добавите още 18% от тези 5% или казано с други думи, риска ще се покачи едва до 5.9%.

Така че имайки, горните данни предвид, ако искате да живеете по-здравословно, не е необходимо да извършвате драстични промени в хранителния си режим. Просто се уверете, че по-често прибягвате до риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнени храни. Така хем ще си осигурите по-разнообразна трапеза, хем и тялото ще ви бъде благодарно…

Източник: http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори