Лампа, направена от бактерии, свързва биология и електроника в едно


Денят, в която бактериите могат да бъдат използвани като алтернативен източник на светлина, може би не е далеч. Това подсказва нова разработка, дело на млади учени.

Студенти от Университетът в Нюкасъл комбинират електроника със синтетична биология, в опит да създадат „електрическо-биологични“ вериги.

t-newcastle-boarduv-800x533

В работата си те използват генетично променени щамове на бактерията Escherichia coli. Те са способни да излъчват собствена светлина, когато са подложени на определен вид стрес. В конкретната разработка техен дразнител се явява топлината, идваща от миниатюрна горивна клетка. Флуоресцентните гени в E. coli са изкуствено засилени и реагират отчетливо, изложени на електричество или температура от 42 °C.

Проектът ще участва в предстоящото състезание iGEM – Генетично създадени машини – в Бостън, САЩ, на което ще бъдат представени още около 400 разработки от областта.

Младите учени разпространяват работата си под свободен лиценз, с идеята, че тяхната реализация може да бъде използвана от други учени, при реализацията на техните идеи.


Източник: www.newscientist.com

Снимка: Ollie Burton/CultureShock

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори