САЩ остана единствената страна в света, отхвърляща Парижкото споразумение


Парижкото споразумение относно изменението изразява всеобщите усилия на почти 200 страни да намалят осезаемо парниковите емисии, за да забавят ускоряващото се глобално климатично затопляне. То бе подписано на 22 април 2016 г. и ратифицирано от Европейския съюз на 5 октомври 2016 г. На 7 ноември 2017 г. една от последните две страни, които го отхвърляха – Сирия – обяви присъединяването си към него. И така единствената страна, която активно се противопоставя на идеята за една Земя с по-стабилен и благоприятен за живот климат, остана САЩ.

През юни тази година текущият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, като доводите му бяха, че то не е „честно“ спрямо САЩ. Дали това е така или не, е нещо, което вероятно икономисти и политици ще дебатират дълго време. Факт е обаче, че САЩ е на второ място в световен мащаб по парникови емисии и оставането на страната извън всеобщите световни усилия със сигурност ще има последствия. От глобален мащаб.

Можем само да се надяваме, че тази самоизолация на САЩ за една най-важните каузи – да запазим Земята годна за живот – ще бъде прекратена докато не е късно…


Източник: www.nytimes.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори