Учени създадоха самоосъзнаващ се робот


Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк извършиха истински научен пробив, създавайки първия „самоосъзнат“ робот.

Учените са създали робот във вид на механична ръка. Дотук – нищо невиждано. Уникалното обаче е, че те са я дарили с възможността сама да добие представа за света наоколо, за собствената си форма и предназначение.

Механизмите за постигането на горното, програмирани в робота, са подобни на тези на новородено. Благодарение на тях той е способен да се приспособява към условията на околната среда и без външно обучение сам да научава за възможностите си. Това води до създаването на възможността робота да си се „представи“ и да извършва различни задачи, за които няма предварително програмирани умения и знания. „Страничен ефект“ от всичко това е и че веднъж получил представа за вида и възможностите си, роботът е способен да реагира сам, в случай на възникнала повреда.

При активирането си ръката не е притежавала знания за физика, геометрия или динамика. През последвалите 35 часа тя е извършвала произволни движения, чрез които е опознала собствените си възможности и ограничения. Скоро след това тя е била способна сама да взема и премества обекти и дори да чертае с маркер, без намеса от външно програмиране.

Учените са изпробвали и възможностите ѝ да усеща и реагира на повреди. За целта те са монтирали умишлено повредена част. Роботът е успял да регистрира дефектната част и сам да промени начина си на работа така, че да продължи да изпълнява поставената задача с максимална ефективност.

Учените смятат да продължат работата, като я разширят в посока към създаването на работи, способни да осъзнават не само телата но и разума си. А 2019 г. едва започва!


Източник и снимки: Science Robotics

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори