Розета се готви да събуди Филе на един чужд свят


Мисията Розета беше феноменален исторически успех. След 10-годишно пътешествие в космосът, апаратът Розета не само успя да пресрещне кометата 67Р Чурюмов-Герасименко, но и успешно приземи на повърхността ѝ модула Филе. А човечеството за първи път видя кадри от един напълно чужд свят, водещ началото си от първите дни на образуването на собствената ни слънчева система.

Но неочаквани проблеми при приземяването доведоха до по-бързото изчерпване на батериите на Филе и към средата на ноември 2014, еднометровия пратеник на човечеството „заспа зимен сън“. Сега обаче може би е дошло времето да се събуди.

Пътувайки в посока Слънцето, върху кометата вече падат повече и по-силни слънчеви лъчи. Учените се надяват, че скоро тяхната сила ще е достатъчна, за да захранят отново батериите на Филе и да го върнат към пълноценен живот.

Розета вече започна да изпраща сигнали и да се „ослушва“ за отговор от Филе. Ако това стане, мисията ще стане дори по-успешна от очакваното. Получените данни от Филе вече дадоха на учените безценни знания за състава и структурата на кометите.

Източник: http://www.euronews.com/2015/05/30/rosetta-waking-philae-esa-s-sleeping-beauty/

Снимка: ЕSA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори