Розета потвърди наличието на воден лед на повърхността на кометата 67Р


Последният повик към Филе, първият успешно приземил се върху повърхността на комета апарат, не се увенча с успех. Тъй като кометата вече се отдалечава от Слънцето и падащите върху нея лъчи намаляват, шансовете Филе да се събуди и да бъде установена връзка с него, стават космически нищожни. Но това не означава, че не продължават да пристигат нови открития от този малък, напълно чужд свят, остатък от раждането на Слънчевата система. Нови данни от космическият апарат Розета, обикалящ в орбита около кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, потвърдиха наличието на воден лед на повърхността ѝ.

Досега наличието на вода беше засичано само при изпаренията, предизвикани от приближаването на кометата към Слънцето и се считаше, че тя заключена в замръзнало състояние под повърхността. Сега обаче, благодарение на инструментът за изследвания в инфрачервения спектър VIRTIS, монтиран на борда на Розета, учените разполагат с твърди доказателства, че на места в горния тъмен, богат на органични материали, слой на кометата, има и малки количества примеси от воден лед.

Ice_in_Imhotep

Изследването на 67Р и евентуално на други комети в бъдеще, ни дава богати знания произхода на нашия свят и Слънчевата система.

Източник и снимки: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Exposed_ice_on_Rosetta_s_comet_confirmed_as_water

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори