За първи път робот извърши операция вътре в човешко око


За първи път хирурзи използваха робот, за да извършат операция вътре в самото око.

Екипът от хирурзи към болницата John Radcliffe във Великобритания успешно проведоха операция с помощта на нов медицински робот, при която от окото на пациент беше премахната мембрана с дебелина от едва 1/100 от милиметъра!

Пациентът е 70-годишен мъж, при който в дъното на едното око е започнала да расте мембрана, унищожаваща централното му зрение.

Роботът е създаден от датска компания, свързана с Технологичния университет в Айндховен. Хирурзите работят с него посредством джойстик и чувствителен на допир екран. Така те успяват да придвижат с много голяма точност игла в окото на пациента, като през цялото време наблюдават процеса чрез микроскоп. Благодарение на 7 вградени мотора робота може да извършва фини движения и да елиминира трепереното на ръцете на хирурга.

Операциите, извършвани с помощта на роботи, са факт от години, но обикновено роботите са по-големи и досега беше невъзможно да се работи вътре в окото. Новата операция е първа демонстрация на очакваното бъдеще в хиругията, при което посредством роботи ще са възможни много по-прецизни и по-малко инвазивни операции.


Източник: www.bbc.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори