Робот демонстрира самоосъзнаване


Учен от Rensselaer Polytechnic Institute направи интересна демонстрация, показваща, че е възможно самоосъзнаването да бъде програмирано и заложено в изкуствен интелект!

Професор Selmer Bringsjord е използвал три роботчета от серията Nao. Те се отличават с богати възможности за взаимодействие с околния свят, способност да възприемат и реагират на човешка реч и да участват в разговори.

За целите на експеримента, Bringsjord програмира трите роботчета така, че всяко знае, че са им дадени „хапчета“ – всъщност, просто потупване на бутон на главата им. Уловката е, че роботчетата също знаят, че две от тези „хапчета“ водят до загуба на способността си да говорят.

Когато човек ги пита, кой кое „хапче“  е взел… го посреща пълно мълчание. Миг след това обаче едно от роботчетата се изправя и казва „Не зная„. И тук идва моментът на самоосъзнаване – само миг по-късно роботчето маха с ръка, за да привлече вниманието към себе си и се поправя „Съжалявам, вече знам. Аз демонстрирах, че не съм приел хапчето за онемяване„.

Чакат ни вълнуващи години на развитие на изкуствения интелект!

Източник: http://rair.cogsci.rpi.edu/projects/muri/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори