Роботи… убиват плевелите с електричество


Британската компания Small Robot Company представи комплект експериментални селскостопански роботи, които могат чувствително да намалят нуждата от химическа обработка или от големи машини при грижата за различни селскостопански култури.

Единият от роботите сканира площта за обработка, като създателите му казват, че може да покрие до 20 хектара на ден.

На сканираната площ се създава карта и тя се използва от втория робот, който пуска електричество директно в кореновата система на всеки отделен засечен плевел, като по този начин го унищожава.

Последният робот е специализиран в засаждането на различни култури.

Този процес не е толкова бърз, както това да се напръска цялото поле. Но предимството му е, че се третират само участъците, които имат нужда от прочистване на плевелите. Освен това се унищожават единствено вредните растения, а онези, които могат да са от полза за основната отглеждана култура, се оставят. По този начин се запазва биоразнообразието и се повишава качеството на обработваемата почва.

С помощта на триото роботи нуждата от химикали може да бъде намалена с 95%, а разходите за обработка с около 40%, според представители на компанията.

Бъдещето на тази и други подобни технологии все още не е сигурно. Една от най-големите пречки пред тях е, че с традиционната обработка с химикали и големи машини могат да се покрият многократно по-големи площи всеки ден. Въпреки това, те могат да се окажат удачна алтернатива за по-малки селскостопански производители.


Източник и снимки: Small Robot Company

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори