Ритуално поведение при шипанзетата?!


Скрита камера, заложена за изучаването на поведението на отдалечени групи диви шимпанзета, засне кадри, които изумиха учените.

Камерата е заснела как група шимпанзета застават пред определено дърво и едно след друго се редуват да хвърлят камък по него! Това им действие не спира, докато не се изредят всичките членове на групата. А това изумително много напомня… на някакъв ритуал!

srep22219-f2

Засега подобно поведение е регистрирано при 4 отделни групи шимпанзета, но е възможно да се окаже и по-разпространено. Досега учените нямаха данни, че шимпанзетата използват камъни и други оръдия на труда за нещо друго, освен като помощно средство при осигуряването на храна.

Обяснението на подобно поведение е трудно. То не може да бъде отдадено на типичното за мъжките шимпанзета поведение, при което те вдигат много шум, хвърлят разни предмети и др. подобни действия, за да привлекат женските или за да докажат надмощието си над останалите мъжки. В наблюдаваните 4 групи повечето индивиди са били мъжки. Повечето…, но не всичките. Същото поведение е забелязано и у присъствали женски и дори и при невръстно шимпанзе.

Може би бъдещи изследвания ще хвърлят повече светлина върху причините и целта на подобни прояви сред тези близки родственици на човека. А дотогава учените имат още една безкрайно интересна загадка за разрешаване!

Източник: http://www.nature.com.sci-hub.io/articles/srep22219 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори