Пациент с болестта на Лу Гериг проговори отново с помощта на мозъчен имплант, подпомогнат от изкуствен интелект


Учени от Станфордския университет създадоха нов мозъчен имплант, подпомаган от изкуствен интелект (ИИ), който може да превръща мислите в реч със скорост, доскоро непосилна и за най-напредничавите подобни технологии.

Имплантът засега е изпробвам само при един пациент, затова резултатите са далеч от окончателни…, но въпреки това са впечатляващи.

Пациентът, който е получил новия имплант, е жена, болна от миотрофична латерална склероза (АЛС), позната още като болестта на Лу Гериг, при която човек постепенно губи способността да контролира мускулите си. В конкретният случай пациента все още може да движи леко устните си, но думите излизат почти неразбираеми за околните.

В опит да променят това, учените имплантират 4 чипа в мозъка. Два от тях са свързани с областите в мозъка, контролиращи движението на  лицевите мускули около устата. Другите два са свързани към центровете на мозъка, отговорни за речта.

Следващата стъпка е била обработката на постъпващите сигнали с помощта на система с елементи на ИИ. Системата е калибрирана към пациента, който в продължение на 5 дни се е опитвал да каже множество изречения. Отделно от това в него са заредени два езикови модела – малък, който е за най-нужните думи в ежедневието и голям, от 125 000 думи.

Резултатите са впечатляващи! Само дни по-късно системата превръща мислите и неясното говорене на пациента в текст, който на своя страна се превръща в реч от компютърно синтезиран глас. И всичко това става в реално време със скорост до 62 думи в минута и с точност на декодирането на речта между 75 и 90%!

Предишните опити в тази област не бяха в състояние да осигурят и 1/3 от тази скорост, нито подобна точност на декодиране.

Тези резултати са част от клиничните изследвания на BrainGatе  – технология за мозъчно-компютърен интерфейс, за която на страниците на За Науката редовно са се появявали статии, свързани с развитието ѝ.


Източник:A high-performance speech neuroprosthesis; Francis Willett, Erin Kunz, Chaofei Fan, Donald Avansino, Guy Wilson, Eun Young Choi, Foram Kamdar, Leigh R. Hochberg, Shaul Druckmann, Krishna V. Shenoy, Jaimie M. Henderson;

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори