Учени „рестартираха“ мозъка на пациент, излизащ от кома


Учени от Калифорнийския университет, Лос Анджелис успяха да „рестартират“ мозъка на пациент, излизащ от кома, чрез нова техника, наречена фокусирана ултразвукова пулсация с нисък интензитет.

Учените са използвали ултразвукова стимулация върху таламуса – дял от мозъка, който играе ключова роля при обработката и предаването към мозъчната кора на информацията от сетивните органи.

Преди да бъде приложено лечението, пациента е показвал много ниска степен на активност и ограничена способност да разбира какво му се говори. Три дни след стимулирането с ултразвук, той е бил значително по-активен, ясно е разбирал въпросите на лекарите и е бил способен да им отговаря с кимане.

Ултразвуковите сигнали изглежда възбуждат невроните в таламуса, които при пациенти в кома са със силно намалена активност.

Компанията Brainsonix, произвела устройството и учените, ще продължат с допълнителни изследвания, за да получат надеждни резултати, че устройството има измерим и повторим ефект върху скоростта на възстановяване на пациенти, излизащи от кома.


Източник: www.brainstimjrnl.com

Снимка: M. Monti

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори