Ето как изглежда космосът, наблюдаван в рентгеновия спектър!


Когато Слънцето ни даде почивка от стоплящата си светлина, човек може да прекара часове, потъвайки в обсипаното със звезди тъмно небе. Но то е тъмно, единствено защото човешките ни сетива не са достатъчно добри, за да видим космоса в цялата му красота!

Учени от NASA представиха невероятна нова карта на звездното небе, заснета в рентгеновия диапазон. И тя е като никоя друга!

Вместо тъмнина, очите ни виждат безкрайно сложна ярка „паяжина“ от светлина, обхванала небето от край до край. Вижте я!

Картата е направена с помощта на специален инструмент, монтиран на борда на Международната космическа станция.

Неговото предназначение е да наблюдава и определи големината на различни неутронни звезди – плътни остатъци от вече умрели звезди. Особен интерес представляват пулсарите – бързо въртящи се неутронни звезди, периодично излъчващи ярка светлина в различни спектри. На картата по-горе ярките големи точки са именно такъв тип звездни обекти.

Пулсарите вълнуват учените, защото като се знае точното им местоположение и време на излъчване, могат да се използват като фиксирани точки, спрямо които да се установява точното местоположение на космически апарат – нещо като космически „GPS“, който може да се използва при бъдещите космически мисии.


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори