„Рембранд“ нарисува нова картина 347 години след смъртта си


Рембранд с право е смятан за един от най-значимите творци в европейското и световното изкуство, а творбите му продължават да впечатляват почти 4 века след смъртта му.

Вгледайте се в тази картина:

nextrembrandt

Типичен Рембранд, нали? Работата е там, че… картината е нарисувана 347 години след смъртта на художника! Как е възможно? Чрез силата на науката, разбира се!

Запознайте се с проектът „The Next Rembrandt“ („Следващият Рембранд“), поставил си за цел да направи възможно за компютър не само да разбере, но и да може да разшири творчеството на отдавна покойния творец. Крайната цел е машината самостоятелно да нарисува нов портрет, който да изглежда и дори да има текстурата на оригинално творение на Рембранд.

next-rembrandt-studied-painting

Процесът на изпълнение проекта включва използването на интелигентна компютърна система, която чрез помощта на сложни алгоритми се е запознала със сканирани копия на известните творби на художника.

Системата е изучавала не само двуизмерното сканирано изображение, но дори и щрихите на четката, специфичното за Рембранд изобразяване на биологичните детайли  и финото пресъздаване на човешките емоции.

lost-remnant-detail-view

Крайният резултат е алгоритмично създадена картина, която отразява много точно техниката на Рембранд.

next-rembrandt-new-original-lost-work

Учените са заложили ключови характеристики, като това да бъде изобразен бял мъж, някъде в 30-те си години; да има брада и черна шапка; да бъде с наметало. Но извън изискванията им, те не са имали никакъв контрол върху самия творчески процес, извършен от компютъра. Върху крайният вариант на картината дори е приложена триизмерна текстура, която ѝ придава същите характеристики като оригинално платно на Рембранд!

Изпълнението на проекта е отнело 2 години и е плод на сътрудничеството между Microsoft, финансовата компания ING, Техническия университет Delft и два датски арт музея Mauritshuis и Rembrandthuis.

Източник: https://www.nextrembrandt.com/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори