„Рекорд“, непостиган от 4 милиона години насам


Една от малкото очаквани положителни последици от глобалната пандемия на COVID-19 бе спада на отделяното в атмосферата количество въглероден диоксид (СО2). И макар такъв да бе отчетен… той се оказа крайно недостатъчен! Нещо повече – според нови измервания, направени само преди месец, нивото на СО2 в момента е рекордно високо, до нива, непознати от поне 4 000 000 години насам!

Новопубликуваните измервания са на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в САЩ.

Според тях годишно в атмосферата вече се добавят по около 40 милиарда метрични тона СО2.

За последен път подобни стойности са съществували пред 4.1 до 4.5 милиона години. Те са установени чрез изучаване състава на въглеродните изотопи, открити в морските утаечни слоеве от различни океански точки по света. По онова време средната температура на Земята е била с няколко градуса по-висока, а морското равнище – 20 метра над днешното. И ако светът се върне отново към такива условия, то те биха били пагубни както за много от растенията и животните, така и за самата човешка цивилизация, която би била най-силно засегната.

Според учените е нужно да се постигне поне 30% спад в отделяните СО2 емисии, който да се задържи поне половин година, за да може изобщо да се отчете глобално отражение в положителна насока. За сравнение – през целия период на пандемията досега емисиите на СО2 са спаднали с една 6% – спад, който се явява напълно недостатъчен, за да се спре ускоряващото се показване на СО2 в атмосферата на Земята.


Източник и снимки: NOAA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори