Частен космически кораб извърши историческо кацане на Луната


Спускаемият апарат „Одисей“ на компанията Intuitive Machines влезе в историята с успешното си кацане на повърхността на Луната в четвъртък. Това е първият американски космически апарат, който каца на Луната от повече от 50 години насам и първият в историята, направен от частна компания. Кацането не беше лишено от напрежение, след появила се в последния момент повреда, която принуди екипа да премине към резервни навигационни сензори точно преди спускането. След напрегнато изчакване слаб сигнал потвърди успешното кацане близо до южния лунен полюс.

Очаква се „Одисей“ да функционира около една седмица. След като слънцето залезе на мястото на кацане, слънчевите батерии на спускаемия апарат няма да генерират енергия и апаратът ще се изключи, тъй като не е проектиран да оцелее в свръхстудената лунна нощ.

Главният технологичен директор на компанията заяви: „Одисей намери своя нов дом“, отбелязвайки нова ера в лунните изследвания. Това постижение проправя пътя за по-нататъшни частни начинания на Луната.


Източник и снимка: Intuitive Machines

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори