Първо доказателство, че лекарство може да обърне процеса на стареене при човек


Учени от САЩ представиха първото убедително доказателство, че е възможно да се използва лекарство, за да се обърне биологичния часовник при човека.

Става дума за комбинация от 3 различни хормона – соматропин (наричан още и растежен хормон), метформин и дехидроепиандростерон.

В рамките на работата си, учените в продължение на година са давали специфична комбинация от трите хормона на 9 души, които са били на възраст между 51 и 65 години. Резултатите са, меко казано изненадващи!

В началото на изследванията си учените са очаквали, че трите хормона ще имат въздействие, изразяващо се в забавяне на процесите на стареене. Но само след година резултатите показват, че те вършат много повече и всъщност не само забавят, а направо обръщат тези процеси!

За да установят гореописаното действие, учените са прибегнали до използването на различни методи за измерване на биологичната възраст на участниците в изследванията.

Докато измерването на хронологичната възраст е лесно, това на биологичната може да е изненадващо трудно. Това е така, защото тя е в силна зависимост от генетичните особености и начина на живот на всеки отделен човек.

Използвайки имунната система и работата ѝ като важен индикатор за биологичната възраст на човек, учените са измерили, че след година използване на комбинацията от хормони тяхната биологична възраст е върната назад средно с около 2,5 години! Използването на различни други методи за измерване на биологичната възраст дава подобни на тези резултати. Нещо повече – подмладяването продължава дори след прекратяване приема на коктейла от хормони.

Разбира се, на тези резултати трябва да се гледа предпазливо – необходими са допълнителни изследвания, в които да вземат участие много повече хора, на различна възраст и от различни етнически групи. Но въпреки това, постижението е важно, защото е първото от подобен род, което има измерим и наблюдаем резултат.


Източник: Aging Cell

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори