Първи снимки на вкусовите рецептори в действие


Върху човешкият език има над 2000 вкусови луковици, с чиято помощ сме способни да усещаме поне пет различни вкуса – солено, кисело, сладко, горчиво и все по-често споменавания умами, който се задейства от ферментирали и отлежали храни, и от хранителната добавка мононатриев глутамат. С помощта на специално създадено микроскопско оборудване, международен екип от учени за първи път успя да заснеме отделни вкусови луковици по време на възбуденото им състояние.

Връзката между вкусовите рецептори и усещанията ни за вкус е предмет на дългогодишни научни изследвания. Дълго време учените считаха, че върху езика има отделни обособени зони за различните основни вкусове. Новите изследвания обаче показват, че това е погрешно схващане. Данните сочат, че във всяка вкусова луковица се съдържат клетки за отделните вкусови възприятия.

За опитите екипът е използвал ярък инфрачервен лазер, с който са осветявали езика на мишка, карайки го да флуоресцира заедно с отделните вкусови молекули. Като следваща стъпка учените смятат да извършат и наблюдения на мозъчната активност, паралелно със заснемането на вкусовите луковици. По този начин те се надяват по-пълно да разгадаят механизмите и логиката, стоящи зад възможността ни да усещаме различни вкусове.

Tongue

На снимката по-горе: Вкусовите луковици са оцветени в синьо, а в жълто са езиковите папили.

TasteBud

На снимката по-горе: Отделна вкусова луковица. Тя е оцветена в зелено, в червено са кръвни клетки и в синьо – колаген.

Източник: http://www.anu.edu.au/news/all-news/scientists-watch-living-taste-cells-in-action

Снимки: S. Lee, S. Yun, M. Choi

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори