Китай успешно достави всъдеход на Марс!


Китай стана едва втората страна, успяла да приземи всъдеход на Марс, след като апарата Zhurong достигна повърхността на планетата.

Събитието е наистина историческо, не само за Китай, но и за света, като следваща по-голяма крачка към изучаването и усвояването на Червената планета, както и за търсенето на следи от минал или настоящ живот там.

Марсоходът бе докаран в орбита около Марс през февруари т. г., с космическия апарат Tianwen-1. Той, заедно с неподвижен спускаем апарат, e приземен в обширна равнина област, наречена Утопия, за която се предполага, че миналото е била дъното на океан.

Тежащият около 240 кг. марсоход ще разчита на слънчеви панели, които да захранват батериите му и да осигуряват нужната му енергия за различните проучвания и за придвижването му. Той е оборудван с 6 различни инструмента – панорамни камери, спектрограф, лазер, магнитометър, климатична станция и радар за подпочвени проучвания.

Последният инструмент е особено интересен, тъй като с негова помощ марсоходът ще търси подземни „джобове“, пълни с вода или лед до дълбочина от около 10 метра. Откриването на подобни находища може да се окаже ключово както за бъдещи пилотирани мисии до Марс, така и в търсенето на живот.

Предстоят интересни времена за космическите изследвания!


Източник: Space News

Снимки: Xinhua; CNSA/PEC; 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори