Първите умни „татуировки“ са вече тук


Компанията MC10, занимаваща се с разработката на сензори и устройства, които могат да се прикрепят към тялото и да осъществяват постоянно наблюдение на състоянието му, представи две нови устройства, попадащи в категорията „умни татуировки“. Тук се включват устройства и сензори, които са толкова тънки, леки и миниатюризирани, че могат да се носят буквално като лепенка по тялото.

Първото устройство, BioStamp Research Connect, е гъвкав сензор, специално предназначен за откриване на проблеми при движението, моторните умения и различни други невродегенеративни заболявания.

prod-overview-biostamprc2.6c786901 (1)

В наглед малкото устройство са побрани впечатляващо много сензори и функции. То може да прави миниатюрна ЕКГ; да следи електрическата активност, генерирана от скелетните мускули; има акселерометър и жироскоп. BioStamp Research Connect ще бъде особено полезна на медицинските специалисти.

Втората умна татуировка е по-проста и директно насочена към масовия пазар. Тя представлява сензор, следящ дали и кога кожата е започнала да се уврежда, изложена на силните слънчеви лъчи.

lorealskinsensor

Ултра-тънката лепенка е покрита с разноцветни квадратчета, променящи цвета си в зависимост от получената доза слънчеви лъчи. Потребителите могат по всяко време да снимат лепенката с телефона си и посредством инсталирано на него приложение да получат допълнителна информация и съвети как да се предпазят по-добре.

Тези и подобни устройства, неизбежно ще променят начините, по които следим за промени в здравословното си състояние…

Източник и снимки: http://www.mc10inc.com/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори