Първите клонирани маймуни станаха факт


През 1996 г. светът стана свидетел на първия клониран бозайник от соматична клетка – овцата Доли. В над 20-те години оттогава успешно бяха клонирани и много други бозайници – мишки, прасета, зайци, кучета, коне…, но не и маймуна. Досега.

Учени от Китайската академия на науките обявиха първото в света клониране на маймуни – два дългоопашати макака.

Клонирането е било извършено чрез метода SCNT – ядрен трансфер на соматични клетки. При тази техника учените премахват ядрото на здрава, неоплодена яйцеклетка и на негово място поставят ядро от соматична клетка (соматични са всички клетки, които формират тялото и не са полови клетки). Така полученият ембрион след това се имплантира в сурогатна майка, която ражда клонинг, физически напълно идентичен с организма, от който е взето ядрото на соматичната клетка.

https://www.youtube.com/watch?v=VHizi6njTag

Маймуните са се оказали особено трудни животни за клониране, защото поради все още не напълно изяснени причини клетъчното им ядро е изключително неподатливо на трансфер.

Преди обаче част от читателите да се сетят за популярният в недалечното минало филм „Гатака“ и да се притеснят от масовото клониране на хора, нека отчетат, че отговора на въпроса „А ще се клонират ли хора?“ поне за сега е „Не.“. Освен, че е забранено в над 70 държави по света, клонирането на човешки същества е все още неизследвана територия. Повече от възможно е то да крие дори повече трудности от това при маймуните.

Все пак изследванията в тази насока могат да се окажат изключително полезни за хората. Така например, те могат да доведат до терапевтично клониране – клониране, при което се създава човешки клонинг, чиито ембрион никога не се развива отвъд клетъчно ниво. По такъв начин могат да се създават тъкани и органи, които не се отхвърлят от организма – нещо от безкрайна важност при регенеративната медицина.

Дали или по-скоро – кога – това ще стане, бъдещето ще покаже. Засега учените наблюдават отблизо двете невръстни маймуни, които поне към момента са в чудесно здраве, неотличими от нормално родените.


Източник: www.cell.com

Снимка: Qiang Sun and Mu-ming Poo/Chinese Academy of Sciences

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори