Вкаменелости на 500 милиона години хвърлят повече светлина върху произхода на първите животни, притежаващи скелет


Изключително добре запазена колекция от вкаменелости, открита в източната част на провинция Юнан, Китай, даде отговор на въпроса кои и какви са били първите животни, притежаващи скелет.

Учените са откривали изключително ранни вкаменелости на скелети и преди. Обикновено представляващи прости кухи тръби, те не даваха никаква представа за организмите, от които са били част. Но новата находка категорично променя това.

Откритите вкаменелости са на около 514 милиона години и уникалното при тях, че освен скелета, те са съхранили и остатъци от меките тъкани на животните, сред които черва и части от устния апарат.

Наречени Gangtoucunia aspera, тези животни са древни родственици на медузите и до известна степен напомнят на полипите на някои от тях. Тялото им е било обвито с твърда обвивка, съставена предимно калциев фосфат. Около устата си те са имали неголеми пипалца, които при нужда са прибирали вътре в тръбата, за да се предпазят от хищници.


Източник: Exceptional soft tissue preservation reveals a cnidarian affinity for a Cambrian phosphatic tubicolous enigma, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences (2022). DOI: 10.1098/rspb.2022.1623.

Снимки: Xiaodong Wang; Luke Parry

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори