Древните хора на Нова Гвинея може би са отглеждали една от най-опасните птици


Няколкото вида казуари, съществуващи днес, са сред най-смъртоносните за човека птици и едни от малкото, за които със сигурност се знае, че са убивали хора при нападенията си. Достигащи до почти 180 см. на височина, с тегло от малко под 50 кг. и способни да развият около 50 км/ч, те отстъпват само щраусите, но са много по-агресивни от тях, а с краката си, въоръжени с 3 остри нокътя, могат с лекота да откъснат крайник при нападение.

Нови данни обаче сочат, че може би точно тези смъртоносни птици са били сред първите, опитомявани от древните хора, преди около 18 000 години!

В рамките на изследване, чиито резултати са публикувани в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, учените са изучили повече от 1 000 черупки от яйца на казуари, открити в две скални убежища в Нова Гвинея. На база установените микроструктурни промени в черупките им, е възможно да се определи в каква фаза от развитието на ембриона са били яйцата, когато са консумирани от древните хора.

Резултатите показват, че повечето повечето яйца са събирани в най-късните етапи на развитие и вероятно са били използвани за храна – и до ден днешен в някои части от света яйцата с напълно оформени ембриони се считат за деликатес.

Но изследователите отбелязват и възможността част от яйцата да оставяни до излюпването на птиците, които на по-късен етап биха били отличен източник на белтъчини.

Това не е напълно невъзможно – макар възрастните птици да са пословично агресивни и опасни, малките казуари могат много лесно да припознаят човека в ролята на родител и биха били сравнително лесни за отглеждане.

Учените предполагат, че все пак вероятно по-често древните ловци-събирачи са събирали яйца. Възможността за отглеждане обаче е била налице и ако бъдещи находки и проучвания я потвърдят с по-голяма степен на сигурност, това би означавало, че жителите на Нова Гвинея са пристъпили към отглеждането на птици хилядолетия преди останалата част от света да започне да отглежда кокошки.


Източник:Late Pleistocene/Early Holocene sites in the montane forests of New Guinea yield early record of cassowary hunting and egg harvesting;Kristina Douglass, Dylan Gaffney, Teresa J. Feo, Priyangi Bulathsinhala, Andrew L. Mack, Megan Spitzer, Glenn R. Summerhayes;

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори