Китайски учени създадоха първите „дизайнерски“ бебета


През 2015 г. китайски учени разбуниха духовете, като обявиха, че са извършили генно редактиране на човешки ембрион, макар и в лабораторни условия, в блюдо на Петри. Тогавашните им експерименти бяха първите, за които се знаеше, че е използван иновативния метод за генно редактиране, известен като CRISPR. Но сега, ако информацията бъде официално потвърдена от широката научна общност, постижението им е много по-смело… и противоречиво – на бял свят се появиха първите бебета, чието ДНК е генно редактирано с точно определена цел!

CRISRP се базира на откритието, че определени видове бактерии имат уникален механизъм, чрез който „в движение“ могат да си изработват имунитет срещу непознати до този момент заболявания. Учените използват тези бактерии като инструмент, чрез който могат да откриват и унищожават чужда за организма ДНК, както и да изтриват, пререждат и вмъкват нови гени в ДНК. Уникалното на CRISRP, че сама по себе си тази техника за генно редактиране не е скъпа и трудно постижима. А това дава на учените огромно поле за действие.

Ученият Jiankui He от Южния университет  за наука и технология в Шънджън обяви, че преди няколко седмици са се родили първите две бебета – момичетата Лула и Нана – чрез оплождане инвитро, допълнено от генно редактиране. Гените на децата са редактирани така, че те да бъдат устойчиви на ХИВ, едра шарка и холера.

Ако раждането на първите генетично подобрени деца бъде потвърдено, това ще бъде нищо по-малко от изключително медицинско постижение. Но също и такова, което поражда немалко тревоги и дебати не само сред учените, но и в обществото, като цяло.

Опасенията произтичат от това, че деца родени по този начин, ще предадат внесените в генома им промени и на бъдещите поколения, което има потенциала да промени целия генетичен фонд на човечеството. Допълнително има и риск при самото редактиране редом с полезните промени, да бъдат задействани и скрити, които на по-късен етап  да се проявят като рискови за организма. Не на последно място, във възможността за относително лесно генно редактиране, някои хора виждам опасност от нова форма на евгеника. С бурният напредък в медицината и науката като цяло, става все по-належащо тези рискове и проблеми да бъдат обсъждани, оценявани и да се вземат решения, които да са в интерес на цялото човечество.


Източник и снимка: AP

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори