Първите гъвкави мозъчни импланти вече са факт!


През изминалите 1-2 десетилетия все повече се увеличава броят на хората, които поради една или друга причина имат имплант в мозъка си.

Най-често подобно присаждане е част от борбата със заболявания, като болестта на Паркинсон или други двигателни увреждания. Мозъчните импланти се използват и като средство, чрез което лица с липсващи крайници могат да управляват бионични протези и да си върнат възможността за самостоятелно придвижване. В очната хирургия също има системи способни поне отчасти да върнат зрението, които  разчитат на мозъчен имплант.

Съществуващите мозъчни импланти, макар и впечатляващо постижение на технологията и човешкия гений, имат един основен недостатък – те са твърди, не са гъвкави, съдържат метални жици и в определени случаи може да доведат до различни възпаления или нараняване на мозъка. Именно това са на път да решат учени от MIT.

Те успяха да създадат първия гъвкав мозъчен имплант и разшириха сериозно възможностите му. Той не само може да провежда електрически импулси, стимулиращи мозъка, но може да доставя и медикаменти, както и да записва мозъчната дейност!Интересен е начинът, по който се създават новите импланти. Първоначално се прави заготовка, която е много по-голяма от крайното устройство и е направена от специален полимер. В нея се подреждат различните компоненти, които ще провеждат електричество, лекарства или светлинни вълни. Така подготвената заготовка се нагрява и се изтегля в много тънка нишка, в която оригиналната подредба на каналите се запазва.Процесът е наистина впечатляващ. Още с първото изтегляне в нишка, напречното сечение на заготовката се намалява 200 пъти! А процесът може да бъде повторен многократно, докато се получи нишка, чието напречно сечение е близо до нанометровата скала! Възможностите на импланти, създадени по този начин са огромни. Например, по един от каналите може да провежда светлина, стимулираща определени части от мозъка и нейните ефекти да бъдат отчитани от вградените електроди. Възможно е и да се подават едно или множество лекарства, чието действие да бъде наблюдавано в реално време!Новите импланти са тествани успешно при опити с животни и са многообещаващи и за хората. Отвъд използването им само за лечение, те, погледнато малко по-напред, може да бъдат първата стъпка към осигуряването на мозъчни импланти и в здрави хора с цел подобрено взаимодействие и връзка с друг мозък или машинен интерфейс.

Източник: http://newsoffice.mit.edu/2015/fibers-deliver-simultaneous-stimuli-0119Снимка: Melanie Gonick/MIT

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори