Първите автономни камиони потеглят по пътищата


Компанията Daimler представи първата си серия автономни камиони, които скоро ще станат част от движението по пътищата. Анонсът беше направен преди дни на провело се събитие в Невада, САЩ.

Новите камиони са част от засилващата се през последните години тенденция към разработване на леки автомобили и на камиони, които повече или по-малко се движат без нуждата от човешка намеса. Елиминирането на човешкия фактор ще се отрази значително на броя на инцидентите по пътищата. За разлика от хората, електронните системи не се изморяват или разсейват, нито пък нарушават законите или карат след употребата на алкохол…

Тъй като технологията е все още нова, първоначално новите камиони ще се движат предимно по публичните пътища в един от най-слабо населените региони на САЩ – Невада. Калифорния и Мичиган са следващите щати, в които новите автономни камиони могат да направят дебюта си на по-късен етап. Част от пречките за по-широкото им разпространение са свързани с липсата на адекватно законодателство, което да вземе предвид подобна технология.

В новите камиони ще има и човек, но неговата функция ще бъде като „резервна система“, в случай че технологията даде непредвидени отклонения или дефекти.

Източник: http://www.nbcnews.com/business/autos/worlds-first-autonomous-truck-goes-operation-n354511

Снимка: NBC News

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори